Historické stezky a raně středověké mincovní nálezy. Příspěvek k poznání dálkových a regionálních komunikací v jižních a západních Čechách. - Štěpančík, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná diplomová práce se věnuje nálezům raně středověkých mincí na území jižních a západních Čech, jež jsou využity jako pramenná základna pro poznání dálkových a regionálních komunikací. Základním pramenem pro výzkum tohoto tématu jsou samotné raně středověké mincovní nálezy s přihlédnutím na osídlení v dané době známé především z archeologických poznatků. Dále je přihlíženo k průchodu prokázaných historických komunikací a mapovým podkladům, jež zachytily krajinu před průmyslovou revolucí. Hlavním cílem předkládané práce je zjistit, jak dalece raně středověké nálezy mincí souvisejí s dálkovými komunikacemi. Dalším cílem je snaha podchytit veškeré dosud známé nálezy ze zkoumaného území a pokusit se o možnou rekonstrukci regionálních komunikací, jež mohly propojovat sídelní areály. Cílem práce není a ani nemůže být přímé detekování historických komunikací v terénu, jelikož je práce vedena shora ,,od stolu" na příliš velkém území.
Historical trails and early medieval coin findings. Contribution to knowledge of remote and regional communications in the southern and western Bohemia.
Keywords: mince; stezky; historické komunikace; raný středověk; denáry; brakteáty; feniky; nálezy; coins; trails; historic roads; early Middle Ages; denars; brakteats; pfennigs; findings