Ovlivňuje přítomnost invazní želvy růst pulců skokana hnědého? - Vodrážková, Magda (Jihočeská univerzita, 2018)
Stále větší pozornost se věnuje studiu vlivu nepůvodních živočišných druhů na druhy původní. Spolu s dalšími účinky na degradaci ekosystémů jako je změna klimatu, znečištění a přeměna biotopů, jsou biologické invaze považovány za jednu z hlavních příčin poklesu biologické rozmanitosti na celém světě. Pulci ke zjištění možné predace nevyužívají jen zrakové a mechanické podněty, ale i podněty chemické. Pulci reagují na predátora pomocí určitých chemických látek obsažených v sekretech predátora. Ve vodním prostředí jsou chemické podněty hlavním zdrojem informací, díky kterým mohou získat informace o ritiku predace. Pulci v přítomnosti chemických stop želvy Trachemys scripta plavou výrazně méně a navíc po méně přímé trajektorii. V této práci jsem se zabývala tím, zda jsou tato omezení natolik významná, aby ovlivňovala dynamiku a časový průběh larválního růstu pulců žáby Rana temporaria. Byla posuzována interakce vlivu predátora na vývoj pulců. Předpokládali jsme behaviorální reakce na predátora, které vedly k rozdílné růstové odezvě během larválního růstu, výsledné velikosti těla při metamorfóze, ale i v délce larválního vývoje. Ze získaných výsledků vyplývá, že pulci skokana hnědého reagovali na přítomnost predátora želvy nádherné. Pulci v kontinuální přítomnosti želvy rostli rychleji, metamorfovali dříve a v menší velikosti než pulci, kteří se vyvíjeli bez přítomnosti predátora. To může mít vliv na přežívání a fitness metamorfovaného jedince.
Is the growth of brown frog's tadpoles influenced by the presence of red-eared slides?
Keywords: antipredační chování; pulci; skokan hnědý; želva nádherná; adaptivní platicita; antipredator behavior; tadpole; Rana temporaria; Trachemys scripta; adaptive plasticity