Optimalizace reprodukce a kvality gamet u okounovitých ryb - Křišťan, Jiří (Jihočeská univerzita, 2013)
Rybniční a intenzivní akvakultura okounovitých ryb je založena zejména na produkci juvenilních ryb pocházejících z poloumělé a umělé reprodukce. Rybí líhně ne vždy poskytují optimální podmínky pro reprodukci okounovitých ryb. Cílem této studie je vylepšit, optimalizovat a doplnit poznatky o reprodukci okouna říčního (Perca fluviatilis L.) a candáta obecného (Sander lucioperca L.). První studie porovnává reprodukční charakteristiky u generačních ryb z farmového a rybničního odchovu bez použití hormonálních přípravků. Z výsledků je patrné, že další studie by se měly věnovat výživě farmových ryb a snažit se zredukovat stres a povýtěrovou mortalitu u rybničně odchovaných jedinců. Druhá studie zkoumala možnost nahrazení anestetika MS 222 hřebíčkovým olejem, Propiscinem nebo 2-phenoxyethanolem, a to zejména s ohledem na snížení stresu ryb. Hodnoty získané z této studie ukazují, že hřebíčkový olej ovlivňuje candáta obecného nejméně a může být doporučen jako alternativa k MS 222, zatímco Propiscin a 2-phenoxyethanol nejsou pro manipulaci s candátem vhodné. Další studie se zabývala produkcí embryí okouna říčního a studie ukázala, že poloumělý výtěr je jednodušší a efektivnější. Na základě této studie můžeme doporučit poloumělý výtěr pro produkci embryí okouna říčního. Pro úspěšnou indukci ovulace candáta obecného (čtvrtá studie) byly testovány různé dávky dvou běžně užívaných hormonálních přípravků, lidského choriogonadotropinu (hCG) a Supergestranu obsahujícího savčí GnRHa. Výše účinné dávky je jedním z nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících úspěšnost hormonální indukce ovulace. Nadměrně vysoká dávka zbytečně zatěžuje rybí organismus a může mít negativní dopad na pohlavní produkty, zatímco nízká dávka nevyvolá odezvu v podobě ovulace. Výsledky ukazují, že jednorázová hormonální injikace hCG nebo Supergestranu může být užita pro úspěšnou ovulaci generačních ryb. Mezi hormonálně ošetřenými skupinami byly nejlepší výsledky pozorovány ve skupinách ošetřených hCG v dávkách 500 a 750 IU kg-1 a ve skupině ošetřené savčím GnRH analogem v dávce 25 ?g kg-1. Předposlední studie zkoumala ultrastrukturu a aktivaci spermie candáta obecného. Spermie candáta obecného a okouna říčního vykazuje podobnou morfologii i přes rozdíly pozorované v ?ploutvičkách? podél bičíku a v uspořádání střední časti a centriol. Tato studie také navrhuje použití aktivačního média obsahujícího Ca 2+ pro aktivaci spermatu v případě jeho krátkodobého uchování. Poslední studie porovnávala pět koncentrací enzymu alkaláza se suspenzí mléka a talku pro zbavení lepivosti jiker u candáta obecného. Alkaláza úspěšně zbavila jikry candáta lepivosti v kratším časovém intervalu (2min) než při tradičním užití suspense mléka a talku (60 min). Veškeré výsledky, stejně jako nalezení optimálního způsobu výtěru okouna říčního, představuje významný přínos pro rybářskou a líhňařskou praxi.
Optimization of reproduction and gamete quality in percid fish
Keywords: Reprodukční charakteristiky; anestezie; produkce larev; hormonální ošetření; spermie; zbavení lepivosti jiker; Reproduction characteristics; anaesthesia; production of larvae; hormonal treatment; spermatozoa; elimination of egg stickiness