Klíč k určování ještěrů čeledi Iguanidae pro potřeby ČIŽP - Křížová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2016)
Leguáni jsou pozoruhodní ještěři. Bohužel kvůli lidské činnosti patří mezi nejvíce ohrožená zvířata na světě. Proto je důležité tyto zvířata chránit. Některé rody z čeledi Iguanidae a Phrynosomatidae jsou uvedeny v přílohách mezinárodní úmluvy CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin). O dodržování kritérií této úmluvy se v České republice stará Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí. V této práci naleznete informace o čeledích Iguanidae a Phrynosomatidae za vybraná období, konkrétní počty udělených permitů CITES pro export a import, druhy a jejich počty v jednotlivých českých zoologických zahradách a přehled internetového obchodu s těmito ještěry. Především tato práce obsahuje určovací klíč pro 28 druhů leguánů, adresovaný především pracovníkům České inspekce životního prostředí.
The key to determining the lizards of the family Iguanidae for the needs of CEI
Keywords: leguáni; Iguanidae; Phrynosomatidae; určovací klíč; CITES; iguanas; Iguanidae; Phrynosomatidae; identification key; CITES