Rozdíly v hlavní zpravodajské relaci veřejnoprávní a komerční televize - Prokešová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním hlavních zpravodajských relací televize veřejné služby a komerční televize. Jejím cílem je zjistit, zda a jak se liší, a to jak po formální, tak po obsahové stránce. Teoretická část práce se zabývá zpravodajstvím obecně, jeho stručnou historií a současnými trendy, procesem výběru zpráv apod. Dále se zaměřuje na televizní zpravodajství, jeho specifika a také bulvarizaci. Praktická část je věnována srovnání hlavní zpravodajské relace České televize a TV Nova. Analýza se zabývá tematickým zaměřením zpráv, podílem domácího a zahraničního zpravodajství, podílem tzv. soft news a hard news atd.
The Differences Between the Main News Programme of the Public Service Television Station and the Commercial Television Station
Keywords: Zpravodajství; televizní zpravodajství; hlavní zpravodajská relace; bulvarizace; gatekeeping; agenda-setting; Česká televize; TV Nova; News; television news; main news programme; tabloidization; gatekeeping; agenda-setting; Czech Television; TV Nova