SROVNÁNÍ MORFOANATOMICKÝCH ASPEKTŮ RANÉ ONTOGENEZE RYB SKUPIN PHYSOSTOMI A PHYSOCLISTI NA PŘÍKLADU VYBRANÝCH DRUHŮ - Stopová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce ‚Srovnání morfoanatomických aspektů rané ontogeneze ryb skupin Physostomi a Physoclisti' si klade za cíl popis časné ontogeneze různých druhů akvarijních ryb ze skupin Physostomi a Physoclisti a porovnání rychlosti organogeneze při srovnání obou skupin. Organogeneze Physostomních a Physoclistních druhů je morfologicky stejná, liší se pouze v základních principech zobecněných klasifikací period, fází a stupňů. Odlišnosti v organogenezi ryb nacházíme zejména v závislosti na fylogenetickém postavení. Teoretická část této práce je věnována vymezení pojmů týkající se skupin Physostomi a Physoclisti, ontogeneze a anatomii plynového měchýře. V rámci vlastní práce je dále zachycena ontogeneze u modelových druhů a bylo provedeno srovnání rané ontogeneze u obou skupin. Výsledky práce prokázaly, že doba, která je u obou skupin potřebná k dosažení určitého ontogenetického stupně od oplození se významně liší a embryonální vývoj je celkově u Physoclisti delší než u Physostomi. Práce také naznačuje, že plnění plynového měchýře biochemickou cestou plyny z krve neexistuje pouze u některých jikry kladoucích Physoclisti, ale také u živorodek.
The physostomous and physoclist fish: the morphological aspects of early ontogeny
Keywords: Physostomi; Physoclisti; ontogeneze; eleuterembryo; protopterygiolarva; physostomous; physoclist; ontogeny; eleuterembryo; protopterygiolarva