Jazyková analýza barokního textu - Lišková, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
V této bakalářské práci se zabývám jazykovým rozborem barokního kázání kněze Jana Birhela s názvem Jan jménem/ i skutkem pro tejnost svaté spovědi svatý prvomučedlník svatý Jan Nepomucký. Věnuji se jevům pravopisným. Podávám popis podoby barokních grafémů a porovnávám je s dnešním stavem. Dále se věnuji rozboru nejdůležitějších hláskoslovných jevů barokní doby a pokouším se o postihnutí jejich vývoje. Největší část práce je zaměřena na morfologii, a to na podstatná jména,přídavná jména a zájmena. U těchto slovních druhů analyzuji všechny jejich gramatické kategorie. Nejvíce se zaměřuji na skloňování.
Linguistic analysis of baroque text
Keywords: baroko; Jan Nepomucký; Jan Birhel; morfologie; Baroque; morphology