Charakteristika, výroba, rostlinné složení, dovoz a použití práškové rostlinné směsi rapé v ČR - Sagapova, Nikola (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá práškovou směsí rapé, která je součástí tradiční amazonské medicíny. Zaměřuje se především na charakteristiku, výrobu a užívání této směsi. Sběr dat probíhal pomocí analýzy nabídky českého trhu s rapé, dotazníkového šetření, polostrukturovaných rozhovorů a skrytého zúčastněného pozorování. Pomocí dat byly odkryty některé rostlinné druhy užívané ve směsích rapé, zkušenosti českých uživatelů rapé, fyziologické a duševní účinky rapé, ale též souvislosti jeho přípravy a síly. Rapé vykazuje potenciál pro léčbu nachlazení, závislostí a traumat, přičemž s sebou nese důležitý spirituální přesah. K významným rostlinám užívaným ve směsích rapé, s nimiž mají čeští uživatelé zkušenosti, patří Nicotiana rustica, Dipteryx odorata, Byrsonima spicata a Byrsonima crassifolia, Platycyamus regnelii, Cenostigma macrophyllum, Amburana acreana a Calycophyllum spruceanum.
Characteristics, production, plant composition, import and uses of plant powder mixture rapé in the Czech Republic
Keywords: tabák; rapé; šňupací tabák; tradiční amazonská medicína; šamanismus; tobacco; rapé; tobacco snuff; traditional Amazonian medicine; shamanism