Fenomén uprchlictví a možnosti jeho využití v interaktivní výuce - Šonková, Eva (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná diplomová práce je zaměřena na fenomén uprchlictví a jeho zařazení do problematiky mezinárodní migrace jako takové, přičemž zájem je upírán zejména k imigraci ze třetích zemí do Evropské unie s akcentací na Českou republiku. V tomto kontextu je pojednáno o příčinách vzrůstající tendence počtu žadatelů o mezinárodní ochranu a ekonomických migrantů, ale zároveň také o odezvách, které tato skutečnost vyvolává. Pro přiblížení charakteru multietnického soužití v české společnosti jsou na jedné straně uvedena sekundární empirická data nastiňující současnou situaci vztahu majority k etnické a národností pluralitě vzhledem k uprchlické krizi, a determinanty působící na utváření rozličných postojů obyvatelstva na straně druhé. V neposlední řadě je prostor ponechán vybraným metodám interaktivní výuky a na nich založeném didaktickém materiálu, jenž je využitelný při vyučování kontroverzního tématu uprchlictví v hodinách výchovy k občanství.
Refugee phenomenon and options of its use in interactive education
Keywords: Cizinci; cílové země; didaktický materiál; interaktivní výuka; majoritní společnost; mezietnické klima; mezinárodní ochrana; migrace; minoritní skupiny; uprchlická krize; uprchlictví; výchova k občanství; zdrojové země; žadatel o azyl.; Foreigners; target countries; didactic material; interactive teaching; majority society; inter-ethnic climate; international protection; migration; minority groups; refugee crisis; refugees; Civics; source countries; asylum seeker.