Řešení stereometrických úloh - Křížová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce tematicky navazuje na bakalářskou práci s názvem Stereometrické úlohy, kde autorka řešila soubor příkladů metodou rovnoběžného promítání. V diplomové práci je stěžejní metodou zobrazování Mongeovo promítání. První část práce je věnována standartním úlohám, na něž dále autorka plynuje navazuje metrickými úlohami a úlohami o vzájemných polohách prostorových útvarů řešených v Mongeově projekci. Druhá část práce je jakýmsi didaktickým pohledem na stereometrii na základních školách. Zaměřuje se na prostorové úlohy u přijímacích zkoušek, na schopnost žáků je řešit a na didaktické pomůcky a prostředky, které pomáhají rozvíjet prostorovou představivost žáků.
Solution of Stereometric Problems
Keywords: stereometrie; geometrie v prostoru; prostorové úlohy; prostorová představivost žáků; stereometrické pomůcky; stereometry; spatial geometry; spatial tasks; pupil's spatial imagination; stereometric aids