Problematika výživy u těhotných žen - Růthová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Pro zpracování mé bakalářské práce jsem si vybrala téma: Problematika výživy u těhotných žen. Těhotenství klade mimořádně vysoké nároky na organismus ženy. Racionální výživa těhotné ženy vytváří předpoklady pro normální průběh porodu, zdraví novorozence i matky samotné. Žena by měla dodržovat pravidelný denní režim ve stravování. Jídelníček by měl být pestrý s ohledem na zajištění přísunu všech potřebných živin. Dobrá informovanost těhotné ženy v problematice zdravé výživy je pro toto období zásadní. Práce je rozdělena na dvě části. V teoretické části jsou popisována specifika těhotenství, význam prekoncepční výživy, důležitost nutrientů ve výživě a pitný režim. Důležité je navýšit příjem některých potřebných nutrientů už v době před otěhotněním, v tzv. prekoncepčním období. Již 3 měsíce před plánovaným otěhotněním se doporučuje navýšit příjem kyseliny listové, pomocí suplement. Během těhotenství dochází k zvýšené potřebě některých vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Cílem práce bylo zmapovat problematiku výživy těhotných žen ze Strakonicka a přilehlého okolí. Součástí kvalitativního výzkumu bylo položení tří výzkumných otázek: 1.Jaké jsou rozdíly ve stravování před otěhotněním a v průběhu těhotenství? 2.Jak stravování těhotných žen koresponduje s výživovými doporučeními pro období těhotenství? 3.Jaké jsou znalosti těhotných žen o vlivu jednotlivých složek potravin na organismus? Sběr dat probíhal pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořilo 17 těhotných žen ze Strakonicka a okolí v 7. 9. měsíci těhotenství. Věkové rozmezí těhotných žen se pohybovalo mezi 21 - 39 roky. Témata rozhovoru byla prekoncepce, těhotenství, výživová doporučení, informovanost o potravinách a demografické poznatky. Ze získaných dat byly vytvořeny celkem tři kategorie: stravovací zvyklosti, výživová doporučení v těhotenství a informovanost o potravinách. K vytvořeným kategoriím náleží podkategorie, které obsahují kódy znázorňující data z odpovědí respondentek. Z výsledku vyplývá, že většina těhotných žen svou stravu v těhotenství nezměnila. Malá část těhotných žen stravu v těhotenství poupravila, kvůli nevolnostem, většímu hladu nebo změně chutí. Všechny respondentky tvrdily, že výživová doporučení v období před těhotenstvím a během těhotenství nedodržovaly. Přesto z odpovědí vyplývá, že respondentky dodržovaly přiměřené množství konzumace ovoce a zeleniny, mléčných výrobků a ostatních potravin, což odpovídá výživovým doporučením. Hlavním cílem respondentek bylo konzumovat pestrou a vyváženou stravu s nízkým obsahem tuku a smažených jídel, vyvarovat se konzumace zkažených a plesnivých jídel, sladkých jídel a slazených nápojů. Pitný režim byl u všech respondentek dostatečný. Respondentky měly většinou správné informace o vlivu jednotlivých složek potravin na organismus. Správná informovanost převažovala u ovoce a zeleniny, mléčných výrobků a ryb. Ze stravy většina respondentek zcela vyloučila alkohol a kávu, vyřadila také plísňové sýry a syrové maso. V diskuzi byla zhodnocena všechna získaná data a porovnána s jinými daty a autory, kteří se zabývali stejnou problematikou. Na konci diskuze byly zhodnoceny výzkumné otázky. Všechna fakta týkající se jednotlivých výzkumných otázek byla shrnuta v závěru práce.
Nutrition problems of pregnant women
Keywords: těhotenství; výživa; informovanost; pregnancy; nutrition; awarness