Kumulace vybraných rizikových prvků v rostlinách využívaných v kořenových čistírnách odpadních vod - Vančurová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem bakalářské práce je sestavení literární rešerše na téma kumulace vybraných rizikových prvků z odpadních vod pomocí rostlin na kořenových čistírnách (KČOV). Práce podává stručný přehled nejčastěji používaných rostlin pro kořenové čistírny odpadních vod a zásad jejich pěstování. Méně než 2% ročně odstraněné hmoty z odpadních vod je akumulováno v nadzemní biomase rákosu. Nejvyšší koncentrace byly změřeny v kořenovém systému, zatímco relativně nízké koncentrace byly nalezeny v oddencích a nadzemních částech rostliny. Akumulace v kořenech rákosu obecného (Phragmites australis) byly obvykle vyšší, než u skřípince jezerního (Schoenoplectus lacustris). Zatímco u Phragmites australis byly stupně akumulace vyšší v zimě než v ostatních ročních obdobích, u Schoenoplectus lacustris byl nejvyšší akumulační stupeň nalezen na podzim. Oba rostlinné druhy byly shledány jako kořenové akumulátory Pb, Cu, Mn, Ni, Zn a Cd.
Accumulation of selected risk elements in plants growing in constructed wetlands for wastewater treatment.
Keywords: umělé mokřady; těžké kovy; mokřadní rostliny; constructed wetlands; heavy metals; wetland plants