Volba polského krále Augusta II. Silného očima císařských vyslanců - Konrádová, Monika (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce přináší nový pohled na volbu polského krále v letech 1696-1697. Vychází z korespondence Ferdinanda ze Schwarzenberku s císařským vyslancem v Polsku Karlem Juliem Sedlnickým z Choltic a slezským hrabětem Kryštofem Václavem z Nostic, jež je uložena v Rodinném archivu Schwarzenberků v Státním oblastním archivu Třeboň, pobočce Český Krumlov. Cílem této práce je interpretovat, jak tito dva korespondenti vnímali volbu nového polského krále, která trvala více než rok. V první kapitole jsou naznačena metodologická východiska, použité prameny a literatura. Druhá kapitola se zaměřuje na vnímání polského interregna ve zprávách Karla Julia Sedlnického z Choltic a v deníku Ferdinanda ze Schwarzenberku. Navazující část pohlíží na vývoj v Polsku po zvolení dvou králů pohledem Kryštofa Václava z Nostic. Následující kapitola je věnována ?obrazu toho druhého?, který si oba korespondenti Ferdinanda ze Schwarzenberku, i on sám, utvořili o jednotlivých aktérech polské královské volby i o Polácích samotných.
The Election of Polish King August II the Strong in the Point of View of Habsburg Envoys
Keywords: August II. Silný; královská volba; Polsko; obraz toho druhého; August II the Strong; Election of the King; Poland