Politický systém Švýcarska - Jeníková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá politickým systémem Švýcarské konfederace. Práce je rozdělena do 9 hlavních částí. Cílem bakalářské práce je deskripce a analýza politického systému Švýcarska se zaměřením na dílčí problematiky (federalismus, multikulturalismus, neutralita, ochrana práv menšin, uplatňování přímé demokracie). Práce popisuje dělbu moci ve státě se všemi švýcarskými specifiky, včetně pravidla "Zauberformel". Práce představí také stranický a volební systém země, postoj Švýcarska k problematice evropské integrace či členství Švýcarska v mezinárodních organizacích.
Political system of the Swiss Confederation
Keywords: Švýcarská konfederace; politický systém; stranický systém; volební systém; dělba moci ve státě; přímá demokracie; neutralita; multikulturalismus; konsociační demokracie.; Swiss Confederation; political system; party system; electoral system; separation of powers in the state; direct democracy; neutrality; multiculturalism; consociational democracy.