Židovství, židovské přístupy k vybraným kapitolám bioetiky a jejich reflexe českými studenty - Sellnerová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá židovstvím a židovskými přístupy k vybraným kapitolám bioetiky. Teoretická část se věnuje obecně judaismu a jeho směrům, shrnuje literární prameny judaismu, popisuje dialog mezi křesťany a Židy. Další kapitoly této práce představují svátky v židovském roce a jejich rozdělení do několika skupin, židovskou rodinu, včetně podkapitoly o těhotenství a narození dítěte a zvyků, které s tímto souvisí. V závěru teoretické části jsem srovnala tři světová monoteistická náboženství jako zdroje lékařské etiky a nastínila postoj judaismu k interrupci a asistované reprodukci. Výzkum byl proveden kvantitativní metodou a účastnili se jej studenti Pedagogické, Teologické a Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Technikou sběru dat byl anonymní dotazník. Celkem bylo rozdáno 300 dotazníků (100 na každé fakultě).
Judaism, Jewish attitudes to some chapters of bio-ethics and their acceptation by Czech students
Keywords: Asistovaná reprodukce; Interrupce; Judaismus; Křesťané a Židé; Směry judaismu; Svátky v židovském roce; Zdroje lékařské etiky; Židovská rodina; Assisted reproduction; Abortion; Judaism; Christians and Jews; Directions of Judaism; Holidays in Jewish year; Sources of medical ethics; Jewish family