Osobnost a dílo Karla Farského - Hoznedlová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce je představit osobnost kněze, modernisty a literáta Karla Farského, prvního patriarchy Církve československé. Předmětem práce je analýza myšlenek Karla Farského, jeho duchovní proměna, výtky vůči katolické církvi a změny jeho náboženského smýšlení v době první československé republiky. V práci se rovněž zaměříme na vznikající Církev československou a její postupné vzdalování od katolické církve. Práce popisuje život Karla Farského a jeho teologii. Dále se zaměřuje na rozbor jeho jednotlivých děl a představuje některé myšlenky a názory prvního patriarchy Církve československé. Ukazuje, jak se jeho smýšlení o církvi, jejích praktikách, Bohu, obřadech a dalších náboženských tématech v průběhu času vyvíjelo. Zabývá se i samotnou Církví československou. Nejprve okolnostmi jejího vzniku, dále jejími začátky, vývojem a útrapami, které jej provázely.
Personality and work of Karel Farský
Keywords: Karel Farský; teologie; myšlenky a názory; Církev československá; Karel Farský; theology; ideas and opinions; Czechoslovak Church