Jak ptáci poznávají predátory - význam úplnosti vizuální informace - Tvardíková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Schopnost rozeznat různé druhy dravců a užití ''amodal completion'' byly studovány na čtyřech druzích sýkor pomocí preferenčních krmítkových experimentů. Především bylo zjištěno, že chování sýkor je v souladu s ''dynamic risk assessment theory'', neboť přítomnost jakéhokoliv predátora snižovala počet příletů na krmítko. Sýkory navíc hodnotily krahujce jako více nebezpečného, protože jeho přítomnost snižovala počet příletů na krmítko více než přítomnost poštolky. Dále byly studovány reakce sýkor na torzo krahujce (''amputated'' podnět) a torzo krahujce zakryté ve chvojí (''occluded'' podnět). Obě tato torza byla sýkorám nabízena buď spolu s neškodným holubem, nebo s nebezpečným predátorem na alternativním krmítku. Sýkory klasifikovaly obě torza jako plnohodnotné predátory, když měly možnost příjmu potravy na bezpečném krmítku s holubem. Oproti tomu, když byl na alternativním krmítku krahujec, tak sýkory riskovaly přílet k podivnému amputovanému torzu častěji, než k torzu zakrytému ve chvojí. Tato diskriminace jasně dokazuje používání ''amodal completion“ během rozpoznávacích procesů.
How do the birds recognize the predators - importance of complete visual information
Keywords: rozpoznávání predátorů; amodal completion; krahujec; poštolka; krmítkové preferenční pokusy; torza predátorů; occluded podnět; amputated podnět; amodal completion; predator differentiation; occluded predator; amputated predator; winter preferential feeder experiments; sparrowhawk; kestrel