Využití metody RT-PCR při studiu reakce rostlin řepky na stres chladem - Harenčák, Jan (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této práce je zhodnotit míru exprese genu pro protein ze skupiny dehydrinů ERD10 a genu transkripčního faktoru ICE1 u řepky, které jsou potenciálně zapojené v reakci na stres chladem. Ačkoliv řepka poměrně dobře odolává chladovým podmínkám, v ČR patří právě chlad mezi důležité prvky snižující její výnosnost. Expresní analýza byla provedena metodou RT qPCR u rostlin odrůd Cadeli a Navajo, které byly vystaveny stresu chladem a vykazují odlišnou reakci na stres chladem.
Use of RT-PCR in oilseed rape stress reaction studies
Keywords: Řepka olejka; RT-PCR; qPCR stres chladem; genová exprese.; Oilseed rape; RT-PCR; qPCR cold stres; gene expression.