Utváření jihočeské paměti v pojetí F. M. Čapka - Šablica, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2015)
Předložená diplomová práce je příspěvkem ke konceptu míst v paměti v české historiografii. Hlavní postavou je František Miroslav Čapek, lišovský rodák, který většinu svého života zasvětil bádání o jihočeské historii. Během svého života napsal několik knih, ale také vykonal mnoho skutků, kterými se zapsal do paměti jihočeského lidu. Práce je napsaná na základě prostudování odborné literatury, osobního fondu F. M. Čapka a především knižní tvorby tohoto amatérského historika. Práce je, kromě úvodu a závěru, rozdělena do tří kapitol. První je zaměřena na vysvětlení nejdůležitějších pojmů a konceptů. Ve druhé je čtenář seznámen se životem Františka Miroslava Čapka. Třetí a poslední část je zaměřena na analýzu konceptu míst v paměti v pojetí F. M. Čapka, především v jeho knižní tvorbě a ve vykonaných skutcích.
Formation of the south bohemian memory in the conception by F. M. Čapek
Keywords: Místa paměti; paměť; mýtus; pomník; Places of memory; memory; myth; monument