Vztahy mezi dětmi středního školního věku - Žáková, Klára (Jihočeská univerzita, 2007)
Ve své práci se věnuji vzájemným vztahům mezi dětmi středního školního věku. V první části popisuji dítě středního školního věku zvláště z hlediska jeho psychologického a morálního vývoje. V druhé kapitole pak nahlížím na základní dějiště jejich vztahů, na školní třídu. Školní třída je zde vykreslena jako představitelka malé sociální skupiny se všemi rolemi a pozicemi, které v ní projevují. Dále přibližuji jednotlivé metody, které budu využívat při výzkumu, především metody sociometrie. Závěrečná kapitola je věnována samotnému výzkumu. Vzájemné vztahy mezi dětmi jsou v tomto případě popisovány prostřednictvím jejich vlastní interpretace těchto vztahů.
Relations between children of middle school-age Thesis
Relations between children of middle school-age Thesis
Keywords: kamarádství; dítě středního školního věku; sociometrie; školní třída; sociální skupina; friendship; child of middle school-age; classroom; social group