Estetická distance ve fikci a fikčních světech - Durasová, Renata (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku estetické distance a jejích projevů ve fikci a fikčních světech. Analyzuje texty, které pojednávají o teorii fikce, a hledá v nich jistý modus distancovanosti, který lze ztotožnit s konceptem psychické distance. Na základě názorných příkladů, které pojednávají o estetických situacích, ukazuje, že psychická distance je uměleckým principem, který se odvíjí od postoje recipienta, a je proto základním faktorem pro samotný vznik fikčních světů.
Aesthetic Distance in Fiction and Fictional Worlds
Keywords: fikce; distance; postoj; recipient; vyprávění; vypravěč; fiction; distance; attitude; recipient; narration; narrator