Setkání se smrtí jako zkušenost žáků ZŠ - Chaloupková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
V této diplomové práci se věnuji problematice smrti ve vztahu k pomoci pozůstalým, zvláště pokud se jimi stanou především děti. Ráda bych nastínila to, jakým způsobem vnímají děti smrt milovaného člověka a jakým způsobem se krizová situace promítne do školních lavic. Jako studentku pedagogické fakulty mě zajímá, do jaké míry proniká tato problematika do prostředí škol, zda je tato problematika zařazována do obsahu výuky a jak je žáky vnímána. Z pozice začínajícího pedagoga bych ráda prostřednictvím této práce zjistila, zda existují postupy, jak jednat se žákem v takto nelehké situaci. Toto téma je velmi aktuální, nicméně nezřídka zamlčované a často tabuizované. Z mého pohledu by se o smrti mělo mluvit více, téma smrti by se mělo dostat do povědomí žáků, protože součástí našeho života nejsou pouze šťastné chvilky, ale také trápení a smutek.
The Encounter with death as experience of children at primary
Keywords: Smutek; děti; škola; výchova; krizová situace; učitel; žák; Sadness; children; school; education; crisis situation; teacher; pupil