Ochrana a zabezpečení vězněných osob při vzniku mimořádné události - povodni. - Valíková, Iva (Jihočeská univerzita, 2016)
Téma bakalářské práce, "Ochrana a zabezpečení vězněných osob při vzniku mimořádné události povodni," bylo zvoleno pro zpracování studie, zda je věznice schopna zvládnout další povodně. A zda je možné zachovat při této mimořádné události předpisy stanovenou ochranu a zabezpečení vězněných osob. Práce shrnuje problematiku zabezpečení vězněných osob, problematiku umístění vazební věznice, popisuje systém přípravy krizového řízení na úrovni Vězeňské služby České republiky a je podpořena výzkumem zatopení částí věznice, dle povodňových plánů. Cílem práce bylo zpracovat studii na základě povodňových plánů, zda je věznice schopna zvládnout další povodně. A výzkumná otázka zněla: " Je možné zachovat při této mimořádné události předpisy stanovenou ochranu a zabezpečení vězněných osob?" Jako pomůcky, k dosažení adekvátních informací, bylo použito grafických znázornění prostorů věznice, které by byly zatopeny v závislosti na vyhlášeném stupni povodňové aktivity. V grafickém znázornění jsou posuzovány části věznice, které byly v roce 2002 zatopeny, nebo jim hrozí částečné zatopení při vzniku zvláštní povodně na vodním díle Římov. Základní činností po vyhlášení krizového stavu by bylo přemístění vězněných osob do jiné věznice, toto opatření je platné pouze při dostatečné časové rezervě. Dále vyloučení volného pohybu těchto osob mimo věznici, zpřísnění kontrolní činnosti ve věznici, rozšíření kapacity věznice, započetí záchranných prací a realizace plánu vyrozumění a svozu zaměstnanců Vazební věznice České Budějovice. Z grafů bylo na základě zpracování informací z povodňových plánů vysledováno, že při hrozbě III. stupně povodňové aktivity, bude nutná neprodlená realizace přemisťování vězněných osob ze suterénních prostorů do vyšších pater, přemístění potravin ze skladu ve sklepních prostorech opět do vyšších pater a zahájení záchranných prací na ochranu osob a majetku Vězeňské služby České republiky. V případě déletrvajících povodní, cca déle než 3 dny, nebo i zvláštní povodně, by vyvstal problém při zabezpečování potravin, pitné vody i pohonných hmot pro náhradní zdroj elektrické energie. Ve věznici je celoročně uložena určitá rezerva pohonných hmot, ale nelze s absolutní jistotou odhadnout dobu, na jakou vystačí. Bylo by tedy vhodné, ihned při varování o možném povodňovém ohrožení, zabezpečit dostatek pohonných hmot. Jako bezpečný se jeví prostor se záložním zdrojem pitné vody. Tento prostor byl vytypován až na základě povodní v roce 2002. Bude zde tedy také částečná záruka udržení provozuschopnosti tohoto důležitého zdroje stejně jako u náhradního zdroje elektrické energie. Opět by zde ale vyvstala otázka, zda bude zdroj dostačující při déletrvajících povodních. Výzkum ukázal, že je pro krizový štáb věznice nezbytné včasné varování před povodní, aby byla schopna okamžité a adekvátní reakce. Jednalo by se o neprodlené započetí záchranných prací na odvrácení působení mimořádné události a rizik s tím spojených, ztrátách na životech, zdraví, majetku i životním prostředí. Na provádění záchranných i likvidačních prací má dostatek sil v podobě odsouzených osob i dostatečného množství zaměstnanců věznice. Vyhodnocením výsledků bylo potvrzeno, že Vazební věznice České Budějovice dostatečným způsobem řeší přípravu na mimořádné události povodně, a to až na několik málo výjimek, které se týkají déletrvajících povodní nebo zvláštní povodně. Vazební věznice České Budějovice je tedy schopna zvládnout další povodně, aniž by porušila předpisy stanovenou ochranu a zabezpečení vězněných osob.
Protection and security of prison's inmates during an extraordinary event - a flood
Keywords: Mimořádná událost; ochrana a zabezpečení vězněných osob; povodeň; Extraordinary event; the protection and security of prisonś inmates; flood