Bezpečnostné vzdelávanie v oblasti prvej pomoci na základných školách v Českej a Slovenskej republike - Kavan, Štěpán; Kováčová, Lucia; Pavličíková, Helena (Vysoká škola bezpečnostného manažérstva v Košiciach, 2017)
Článok skúma implementáciu vyučovania tém prvej pomoci v základnom vzdelávaní jako významnej formy bezpečnostného vzdelávania. V prvom rade je nevyhnutné, aby školy boli chopné poskytnúť prvé informácie v prípade zdravotných problémov alebo rizík ohrozujúcich život študentov a zamestnancov škôl. Ďalšou súčasťou vzdelávania študentov v oblasti prvej pomoci je získanie praktických spôsobilostí pri poskytovaní prvej pomoci. Okrem toho článok tiež obsahuje základné možnosti vzdelávania zameraného na problematiku prvej pomoci vo vzdelávacích programoch základného školstva. Kvôli komplexnému pochopeniu otázky vzdelávania v oblasti prvej pomoci sú spracované charakteristiky rozvoja prvej pomoci na školách . Použitou metódou výskumu je historicko-porovnávacia analýza.
Security education in the area of first aid at primary schools in the Czech and the Slovak Republic
Keywords: prvá pomoc, bezpečnostná výchova, vzdelávací program, ochrana ľudí pred aktuálnymi rizikami a núdzovými situáciami; First aid, security education, education programme, human protection under current risks and emergencies