Struktura, obsah a komplexní specifika výcviku zdravotnického záchranáře se zaměřením na lanové techniky - Sládková, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá strukturou, obsahem a komplexními specifiky výcviku zdravotnického záchranáře se zaměřením na lanové techniky. V práci byly stanoveny tři cíle. Prvním cílem je zmapování specifik a struktury výcviku leteckých zdravotnických záchranářů pro využití lanových technik v praxi. Druhým cílem je zmapování vybavenosti letecké záchranné služby v jednotlivých krajích pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou a pro provedení záchrany za využití vrtulníku letecké záchranné služby. Třetím a posledním cílem je zmapování četnosti zásahů pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou a pro provedení záchrany za využití vrtulníku letecké záchranné služby. Teoretická část se zaměřuje na definici leteckého záchranáře, jeho osobnost a činnosti, které dle zákona může vykonávat. Dále je popsána stručná historie letecké záchranné služby, střediska letecké záchranné služby a volací znak, který používá letecká záchranná služba v České republice. Mezi činnostmi letecké záchranné služby byly definovány zásahy primární, sekundární, ostatní činnosti, indikace a kontraindikace k nasazení letecké záchranné služby. Práce se věnuje také celkovému školení záchranářů a jejich psychice při vykonávání této práce. V neposlední řadě jsou zde shrnuty lezecké prostředky. Praktická část popisuje výsledky výzkumu. Byla zvolena kvalitativní metoda formou polostrukturovaných rozhovorů, které byly uskutečněny se záchranáři leteckých záchranných služeb v rámci České republiky. Rozhovorů se zúčastnili záchranáři z Jihočeského kraje, Královéhradeckého kraje, Moravskoslezského kraje, Vysočiny, Západočeského kraje a Středočeského kraje. Věková hranice všech dotazovaných je 33 až 50 let. Všichni respondenti mají několikaletou praxi na letecké záchranné službě a byli vybráni záměrně. Rozhovory byly přepsány a shrnuty do tabulek, pro lepší přehlednost. Vyhodnocení výzkumných otázek. U první výzkumné otázky se frekvence, struktura a obsah výcviků liší. Rozdíl je patrný u leteckých záchranných služeb, které jsou pod vedením soukromých společností a státních složek. U druhé výzkumné otázky jsou specifika výcviku podobná hlavně u leteckých záchranných služeb, které jsou pod vedením soukromých společností, protože mají vyškolené záchranáře, které si sami školí, ale školí je i zástupci složek integrovaného záchranného systému. U třetí výzkumné otázky se vybavenost letecké záchranné služby v jednotlivých krajích pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou a pro provedení záchrany za využití vrtulníku letecké záchranné služby velmi podobá. Rozdíly jsou u leteckých záchranných služeb, které jsou pod vedením státních složek. Ve čtvrté výzkumné otázce nejsou významné rozdíly v četnosti zásahů v různých krajích České republiky. Všechny letecké záchranné služby jsou nasazeny v průměru 500x za rok. Díky tomu, že jsem si zvolila toho téma, jsem měla možnost více proniknout do této problematiky a prohloubit si své znalosti o jednotlivých prostředcích potřebných pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou a pro práci za využití vrtulníku letecké záchranné služby.
The structure, content and complex specifics of paramedic training with focus on rope techniques
Keywords: Lezecké prostředky; Letecká záchranná služba; Letecký záchranář; Výškové záchranné družstvo; Zdravotnický záchranář; The climbing equipment; Air ambulance; The aerial rescuer; The highrise rescue cooperatives; The paramedic