Česká próza v periodě 1945-1948 - Hübelbauerová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zaměřuje na recepci existencialismu v českém prostředí v letech 1945-1948. V teoretické části jednu kapitolu věnujeme Václavu Černému a jeho chápání pojmu existencialismus. Budeme se věnovat odborným a teoretickým textům Jaroslava Červinky, Jindřicha Chalupeckého, Václava Navrátila, Jana Patočky a Ladislava Riegra, které téma zpracovávají. V praktické části bude analyzováno dílo Dušana Paly, Miroslava Hanuše a Egona Hostovského, budeme sledovat, zda jsou reflektovány principy existenciální imaginace a jakými prostředky je tato imaginace vyjadřována.
Czech Prosaic Works in the Period of 1945-1948
Keywords: existencialismus; próza; Václav Černý; Dušan Pala; Egon Hostovský; Miroslav Hanuš; existentialism; prose; Václav Černý; Dušan Pala; Egon Hostovský; Miroslav Hanuš