Hodnocení obsahu vody v odumřelých kmenech smrku ztepilého v NP Šumava - Chromčák, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá hodnocením vlhkosti odumřelých kmenů smrku ztepilého (Picea abies) v Národním parku Šumava. Předmětem zkoumání byly kmeny ve druhém stadiu rozkladu v různých variantách postavení (ležící kmeny, kmeny bez kontaktu se zemí, stojící kmeny). Dále byl hodnocen rozdíl mezi vlhkostí bělového a jádrového dřeva. Výzkum probíhal na dvou klimaticky odlišných plochách po dobu dvou vegetačních sezón. Pro sběr dat byly použity dvě rozdílné metody. První metodou byl sběr vzorků pomocí přírůstového vrtáku a jejich následné vážení a sušení, druhou metodou bylo zaznamenávání vlhkosti kontinuálním měřením pomocí dataloggerů.
Evaluation of water content in dead trunks of Norway spruce in the Šumava NP
Keywords: mrtvé dřevo; rozklad mrtvého dřeva; vlhkost mrtvého dřeva; pozice kmenů; vlhkost bělového a jádrového dřeva; přírůstový vrták; kontinuální měření vlhkosti; vlhkostní sondy; disturbance; Národní park Šumava; dead wood; dead wood decomposition; dead wood moisture; log position; sapwood and heartwood moisture; increment drill; continuous moisture measurement; moisture probes; disturbance; Šumava National Park