Pozdně paleolitické a mezolitické osídlení Šumavy: možnosti výzkumu, datování a interpretace - Kapustka, Katarína; Eigner, Jan; Parkman, Marek; Řezáč, Milan; Přichystal, Antonín; Pokorný, Petr; Lisá, Lenka; Ptáková, Michaela; Světlík, Ivo; Kočárová, Romana; Metlička, Milan; Koštová, Nikola (Archeologický ústav AV ČR, 2020)
Hlavním cílem textu je prezentace poznatků o nově nalezených lokalitách v horském prostředí Šumavy. Během terénní části výzkumu v letech 2011–2019 bylo zjištěno 30 nových nalezišť, které je možné chronologicky zařadit do období pozdního paleolitu a mezolitu. Výzkum pravěkého osídlení horských oblastí Čech zůstával dlouho opomíjeným tématem. Přítomnost lovců-sběračů v horách v mezolitu dokládaly ojedinělé nálezy z Krušných hor a mnohem početnější z jihočeské části Šumavy. Tato studie prezentuje výsledky výzkumu, který probíhal ve třech vytipovaných oblastech, a to v povodí Roklanského potoka, horní Vltavy a Křemelné. Ukazuje se, že síť lokalit je v tomto prostoru poměrně hustá. Vzácně jsou doložena místa s pozůstatky intaktních situací, avšak chronologické zařazení většiny nalezišť se opírá pouze o různě početné soubory štípané industrie. Vzhledem ke zlomkovitosti získaného materiálu věnujeme prostor diskusi nad tím, do jaké míry je možné výsledky prospekce zasadit do širšího kontextu středoevropského mezolitického osídlení a předkládáme další úvahy o hustotě, charakteru a struktuře osídlení středoevropských pohoří.
Late Palaeolithic and Mesolithic Settlement of Šumava: The Possibilities of Research, Dating and Interpretation The Possibilities of Research, Dating and Interpretation
Keywords: Pozdní paleolit; mezolit; štípaná industrie; horské osídlení; subsistenční strategie; Šumava; Late Palaeolithic; Mesolithic; lithics; mountain settlement; subsistence strategy; Šumava (Bohemian Forest)