James Joyce and the science of mind - the approach of Cognitive Narratology to Dubliners - Zelená, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá knihou Dubliners irského spisovatele Jamese Joyce a jejím vztahem k vědní disciplíně zvané Kognitivní naratologie. Cílem práce je analyzovat a následně interpretovat vybrané povídky právě ve vztahu k zmíněnému termínu. První část práce uvádí čtenáře do života Jamese Joyce a k jeho knize a následně vymezuje jednotlivé aspekty Kognitivní naratologie, které slouží jako základní pomůcka k analýze a především k interpretaci. Druhá část pak přináší samotné pojednání o struktuře narativu ve vybraných povídkách ("The Sisters", "Araby", "Eveline", "After the Race", "A Little Cloud", "A Painful Case", "Grace", "The Dead"). Mimo analýzy povídek z hlediska času, prostředí, úhlu pohledu a dalších aspektů, se práce věnuje především vztahem mezi autorem, postavami, a čtenářem. Závěrem je shrnuta práce s metodologií.
James Joyce and the science of mind - the approach of Cognitive Narratology to Dubliners
Keywords: James Joyce; Dubliňané; modernismus; Kognitivní naratologie; paralýza; interakce; narativ; James Joyce; Dubliners; modernism; Cognitive narratology; paralysis; interactions; narrative