Analýza ubytovacích a stravovacích služeb v oblasti Českobudějovicko - Hůlková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Pro zpracování své bakalářské práce jsem si zvolila region Českobudějovicko. Z důvodu rozsáhlosti tohoto regionu jsem si oblast zúžila na krajské město České Budějovice, Lišov, Ledenice, Rudolfov, Borovany a jejich nejbližší okolí. Ve vymezeném regionu se nachází velké množství přírodních památek a atraktivit. Velmi rentabilní se zdají být právě služby cestovního ruchu zaměřené na hotelnictví a gastronomii, které dotvářejí celkovou atraktivitu vybrané oblasti Českobudějovicko. Služby jsou mezi hosty velmi oblíbené. Díky poskytovaným hotelovým službám mohou turisté zůstávat v oblasti více dní. Stravovací služby mají velký význam pro místní obyvatele, ale ještě významnější jsou pro účastníky cestovního ruchu, kterým tak ušetří práci a čas s přípravou pokrmů. Vzhledem k rychlému rozvoji odvětví cestovního ruchu, který přináší do veřejných i soukromých rozpočtů mnoho finančních prostředků, je potřeba jeho rozkvět podporovat. Práce se bude věnovat poskytování ubytovacích a stravovacích služeb ve vymezené oblasti. Problematika bude řešena jak ze strany nabídky, tak ze strany poptávky po těchto službách, což mi umožní terénní šetření v podobě řízených rozhovorů a dotazníků. Po posouzení výsledků, budou porovnány se sekundárními údaji a vlastním pozorováním, pak budu formulovat návrhy a závěry práce.
Analysis of accomodation and catering services in České Budějovice area
Keywords: cestovních ruch; ubytovací a stravovací zařízení; tourism; accommodation and catering facilities