Vliv fotoperiody na produkci vajíček strašilky Peruphasma schultei - Tochorová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce je zjistit význam fotoperiody pro kladení vajíček druhu Peruphasma schultei. Teoretická část se zabývá obecným popisem reprodukce a embryonálního vývoje u strašilek. Uvedeny jsou také klimatické faktory ovlivňující fyziologické děje a krátký popis biologického rytmu u hmyzu. Pokusní jedinci byli chováni ve třech rozdílných fotoperiodách s konstantní teplotou 25 °C, kde probíhaly kontroly a sběr vajec ve dvouhodinových intervalech. Na základě statistického vyhodnocení dat byl prokázán vliv fotoperiody, času a jejich interakce na počet nakladených vajíček a rozdílnost průběhu kladení v jednotlivých fotoperiodách.
The influence of photoperiod on the egg production of phasmid Peruphasma schultei.
Keywords: fotoperioda; kladení; biologický rytmus; Peruphasma schultei; photoperiod; egg laying; biological rhythm; Peruphasma schultei