La représentation de la spéculation financi?re dans les romans d´Émile Zola La Curée et L´Argent - Fejtková, Blanka (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se věnuje tematické analýze finančního světa a finančních spekulací v románech francouzského spisovatele Émila Zoly, představitele francouzského naturalismu, Štvanice, resp. Kořist (La Curée) a Peníze (L'Argent). V teoretické části se nejprve věnuji historickému kontextu, době, ve které Émile Zola žil, tedy období druhé poloviny 19. století. Dále rozvíjím literární kontext s charakteristikou realismu, naturalismu a naturalistického románu. V závěru tematické části popisuji život Émila Zoly, cyklus Rougon-Macquartové a další díla z jeho literární tvorby. Druhá část bakalářské práce je analytická. Zaměřuji se podrobně na dva vybrané romány z cyklu Rougon-Macquartové (La Curée a L'Argent), které tematicky analyzuji s cílem ukázat, jak do nich Émile Zola promítnul téma peněz a finančních spekulací. Celá bakalářská práce je psána ve francouzštině.
Representation of financial speculation in the novels of Émile Zola La Curée and L´Argent
Keywords: Émile Zola; naturalismus; La Curée; L'Argent; Rougon-Macquartové; Émile Zola; naturalisme; La Curée; L'Argent; Les Rougon-Macquart