Motivace a její vliv na pracovní spokojenost - Mandelíčková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce je analýza motivace, motivačních a stimulačních prostředků ve vybrané organizaci v souvislosti s pracovní spokojeností. Prvním krokem bylo prostudování literárních pramenů vztahujících se k motivaci a stimulaci v návaznosti na pracovní spokojenost v současné i budoucí znalostní ekonomice. Následoval výběr společnosti, ve které byla analýza prováděna. Prostřednictvím anonymního dotazníku ve vybrané společnosti bylo provedeno dotazníkové šetření mezi zaměstnanci a získané informace z dotazníků byly dále doplněny neřízenými rozhovory. Zaměstnanci byli rozděleni do dvou kategorií technicko-hospodářský pracovníci a manažeři oproti dělníkům. V dotazníku byly respondentům kladeny otázky vztahující se k samotné motivaci, motivačních a stimulačních prostředků v souvislosti s pracovní spokojeností. Výsledky byly interpretovány pomocí tabulek a grafů, ke kterým byla vždy připojena diskuze na dané téma. V závěru práce byly shrnuty všechny podstatné skutečnosti pro větší přehlednost a vypracovány návrhy pro zlepšení zjištěných nedostatků ve zkoumané společnosti.
Motivation and its impact on job satisfaction
Keywords: motivace; pracovní spokojenost; zaměstnanci; znalostní společnost; dotazník; analýza; návhry na zlepšení; motivation; job satisfaction; employees; knowledge-based society; questionnaire; analysis; suggestions for improvement