Laboratorní diagnostika larev hlístic z čeledi Anisakidae - Kožená, Michaela (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem práce bylo zjistit, zda je trávicí metoda vhodná pro zachycení larev hlístic čeledi Anisakidae v syrových nebo tepelně zpracovaných (uzených) rybách. Výsledky prokázaly častý výskyt larev čeledi Anisakidae v makrelách a sledích prodávaných v maloobchodní síti. Experiment rovněž prokázal, že larvy je možné detekovat i po použití trávicí metody. Nejvíce larev se nacházelo v syrových rybách, které nebyly zničeny tepelnou úpravou (např. uzením). Výjimečným zjištěním byl nález živých larev v natrávené svalovině chlazené, nekuchané makrely obecné Scomber scombrus Linnaeus, 1758. Následná genotypizace prokázala, že se jedná o druh Anisakis simplex (Rudolphi, 1809) sensu stricto. Přínosem této bakalářské práce je zlepšení informovanosti veřejnosti o možných rizicích při konzumaci nedodatečně tepelně upravených ryb.
Laboratory diagnostics of larvae of anisakid nematodes
Keywords: Paraziti ryb; zoonózy; makrela obecná; sleď obecný; trávicí metoda; Fish parasites; zoonoses; Atlantic mackerel; Atlantic herring; digestion method