Sociální exkluze jako determinanta zdraví u uživatelů pervitinu - Brandová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2022)
Disertační práce je zaměřena na aktuální téma sociálního vyloučení osob užívajících pervitin v rámci Českých Budějovic a s ním spojené kvality jejich života. Ačkoli lze sociální exkluzi považovat za akademicky, politicky i veřejně často diskutované téma a je poukazováno na špatné životní podmínky osob, kterých se dotýká, nebyla u této cílové skupiny v našich podmínkách doposud kvalitativně zkoumána. V rámci teoretické části práce jsou popsány současné poznatky týkající se témat sociálních determinant zdraví, sociální exkluze, pervitinu, užívání drog a s ním spojeného systému péče o osoby, které je užívají, kvality života a jejího výzkumu. Pro výzkumnou část disertační práce byly stanoveny následující cíle: 1) Identifikovat vliv sociální exkluze na zdraví uživatelů pervitinu v Českých Budějovicích. 2) Popsat kvalitu života uživatelů pervitinu v Českých Budějovicích. Pro účely studie byla zvolena kombinace strategie kvalitativního a kvantitativni?ho výzkumu. Byly stanoveny tři výzkumné otázky, které se v kvalitativní části týkaly toho, jakým způsobem ovlivňuje sociální exkluze zdravotní stav uživatelů pervitinu, kteří žijí v Českých Budějovicích a jak danou determinantu zdraví oni sami reflektují. V kvantitativní části byla stanovena otázka, jak souvisí vybrané sociodemografické charakteristiky s doménami kvality života dle WHOQOL-BREF. Výzkumný soubor kvalitativní části výzkumu byl tvořen uživateli pervitinu, kteří žijí v Českých Budějovicích. Jednalo se celkem o 15 informantů. Pro sbe?r kvalitativních dat byla zvolena metoda dotazova?ni? a jako technika byla použita kombinace polostrukturovane?ho a biograficko-narativni?ho rozhovoru. Získaná data byla analyzována metodou zakotvene? teorie za použití software pro analýzu kvalitativních dat Atlas.ti. Ke sběru kvantitativních dat bylo využito dotazníkového šetření, kdy byl distribuován standardizovaný dotazník WHOQOL-BREF reprezentativnímu vzorku 437 respondentů, přičemž se jednalo o uživatele pervitinu v Jihočeském kraji. Data kvantitativni?ho charakteru byla z dotazníků převedena do datové matice a následně statisticky zpracova?na. Popisná statistika byla provedena v programu Excel a testování hypotéz pomoci? programu IBM SPSS Statistics verze 24.0. Výsledkem zakódování a kategorizace odpovědí informantů byly dva modely popisující proces využívání zdravotní péče uživateli pervitinu a jev samotného užívání v kontextu společnosti. V rámci dotazníku WHOQOL-BREF byl u uživatelů pervitinu zaznamenán statisticky významný vztah v dimenzi fyzické a duševní zdraví a sociální vztahy s pohlavím, kdy ženy vykazovaly signifikantně horší skóry než muži. Další statisticky významný vztah se potvrdil v oblasti délky užívání drogy a fyzického a psychického zdraví. Disertační práce poskytuje vhled do problematiky sociálního vyloučení u uživatelů pervitinu. Vzhledem k velikosti výzkumného souboru nelze výsledky generalizovat, mohou však posloužit jako podklad pro pracovníky služeb, které se zaměřují na práci s uživateli pervitinu na všech úrovních, od kontaktních center a terénních programů, přes adiktologické ambulance, až po terapeutické komunity a doléčovací centra.
Social Exclusion as a Determinant of Health in Pervitin Users
Keywords: sociální exkluze; pervitin; uživatelé drog; determinanty zdraví; kvalita života; social exclusion; methamphetamine; drug users; determinants of health; quality of life