Předoperační fyzioterapie u pacientů s plánovanou kardiochirurgickou operací - Kronesová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce zkoumá možnosti předoperační fyzioterapie u pacientů s plánovaným kardiochirurgickým zákrokem a zabývá se problematikou fyzioterapeutických metod, které pacienti využívají ve fázi před operací. Výhodou těchto metod je ale i jejich využití v pooperační fázi pacienta. První cíl, který byl vytyčen, je zmapování fyzioterapeutických postupů u pacientů před kardiochirurgickým výkonem. Druhým cílem je zpracování edukačního materiálu pro pacienty, kteří se plánovaně chystají podstoupit kardiochirurgickou operaci. Z těchto dvou cílů byly určeny dvě výzkumné otázky, a to sice: 1. Jaké jsou fyzioterapeutické postupy u pacientů před kardiochirurgickým výkonem? 2. Jaký vliv má edukační materiál pro pacienty, chystající se podstoupit kardiochirurgickou operaci? Teoretická část se zaměřuje na anatomii hrudníku a srdce, na fyziologii krevního oběhu, na činnost srdce a na dýchací systém. Dále jsou popsány základní pojmy z oblasti kardiochirurgie a jednotlivé fyzioterapeutické metody, které lze v oblasti kardiorehabilitace použít. Praktická část je zpracována pomocí kvalitativního výzkumu, přesněji případové studie u čtyř probandů s plánovanou kardiochirurgickou operací. Před zákrokem bylo provedeno vstupní vyšetření a před propuštěním pacienta do domácí péče vyšetření výstupní. Tato vyšetření byla zároveň vstupními informacemi pro výzkum v této práci. Probandi byli získáni prostřednictvím oddělení kardiochirurgie a hrudní chirurgie v Nemocnici České Budějovice, a. s. Výzkum probíhal po dobu hospitalizace v nemocnici. Celý průběh terapie byl monitorován a na základě vstupního a výstupního kineziologického rozboru byl vliv předoperační fyzioterapie vyhodnocen jako pozitivní u tří ze čtyř probandů. U Probandky 1 došlo k výraznému prodloužení maximálního inspiračního tlaku, zvětšil se zároveň rozvoj hrudníku a doba prodlouženého nádechu a výdechu. I přes snížená očekávání výsledku výzkumu, došlo u Probandky 2 k naměření zlepšení v oblasti maximálního nádechového i výdechového tlaku. U Probanda 3 došlo ke zvýšení rozvoje hrudníku. Vzhledem ke zdravotnímu stavu nebylo možné udělat výstupní vyšetření u Probandky 4.
Preoperative physiotherapy in patients with planned cardiac surgery
Keywords: Kardiorehabilitace; Předoperační fyzioterapie; Respirační fyzioterapie; Předoperační intervence; Dechová cvičení; Cardiac Rehabilitation; Cardiac Surgery; Preoperative Physiotherapy; Respiratory Physiotherapy; Preoperative Intervention; Respiratory Excercise