Spokojenost s ošetřovatelskou péčí u klientů domova seniorů. - Pechová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce byla zaměřena na spokojenost s ošetřovatelskou péčí u klientů domova seniorů. Teoretická část popisuje stáří a stárnutí, změny ve stáří, význam podpory rodiny, kvalitu poskytované péče a dále pak popisuje domovy pro seniory. V praktické části porovnávám dva kapacitně rozdílné Domovy pro seniory. Hlavním cílem práce bylo zjistit, zda jsou klienti v domovech pro seniory spokojeni s ošetřovatelskou péčí. K tomuto cíli byly stanoveny tři hypotézy. H1 klienti domova pro seniory jsou spokojeni s ošetřovatelskou péčí, H2 velikost zařízení má vliv na spokojenost klientů s ošetřovatelskou péčí, H3 velikost zařízení má vliv na celkovou spokojenost klientů. Pro výzkum byla použita metoda kvantitativního šetření formou dotazníků. V dotazníku bylo celkem 23 otázek. Jako vzorek pro zjišťování potřebných dat, byla vybrána dvě zařízení. Větším zařízením byl Domov pro seniory Máj v Českých Budějovicích s celkovou kapacitou 127 klientů a menší zařízení reprezentoval Domov pro seniory v Kaplici s kapacitou 54 klientů. Celkem jsme rozdali 100 dotazníků a to do každého zařízení 50 dotazníků. Výsledky ukazují, že 50% klientů hodnotí ošetřovatelskou péči jako výbornou a 38% jako velmi dobrou. Hypotéza 1 se tedy potvrdila. Hypotéza 2 se také potvrdila, protože klienti v menším zařízení měli větší důvěru k ošetřujícímu personálu z důvodu bližšího a osobnějšího vztahu, a proto také následně lépe hodnotili kvalitu ošetřovatelské péče. Hypotéza 3 se nepotvrdila. Velikost zařízení nemá vliv na celkovou spokojenost klientů. Porovnáním výsledků dotazníkového šetření obou domovů bylo zjištěno, že obě zařízení mají své klady i zápory. Jako pozitivní uváděli klienti z menšího zařízení osobnější přístup, rodinné prostředí a dostatečný klid. Negativně pak hodnotili nedostatek kulturního vyžití. U většího zařízení bylo pozitivně hodnoceno bohatší kulturní vyžití a naopak negativně hodnotili nedostatek klidu a méně osobní přístup ošetřovatelského personálu.
Contentment of retirements homes clients with nursing care.
Keywords: Domovy pro seniory; klient; stáří; ošetřovatelská péče; senior; Home for seniors; client; old age; care; senior