Podobizna Polyxeny z Lobkovic - haptický model pro osoby se zdravotním postižením - Novotná, Petra (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se skládá ze dvou částí - teoretické a praktické. První kapitola teoretické části se zabývá otázkou renesanční ženy ve společnosti. Nahlíží na ženu v roli panny, manželky a vdovy, popisuje výchovu, kterou si tehdejší žena procházela, a pohlíží na urozenou ženu stran šlechtické společnosti. Druhá kapitola teoretické části se věnuje konkrétní šlechtičně Polyxeně z Lobkovic, rozené z Pernštejna, a popisuje její životní cestu. Poslední kapitola této části se zaobírá problematikou vnímání osob se zrakovým postižením a zaměřuje se na metodiku kompenzačních pomůcek, výhradně haptických modelů pro zrakově znevýhodněné. Praktická část bakalářské práce má za cíl přetvoření portrétní malby Polyxeny z Lobkovic do haptického modelu v podobě reliéfu, jenž je primárně určený pro nevidomé a slabozraké.
Portrait of Polyxena of Lobkowicz - haptic model for the disabled people
Keywords: Polyxena z Lobkovic; renesance; žena; šlechta; Pernštejn; Rožmberk; Lobkovic; zámek Kratochvíle; reliéf; haptický model; kompenzační hmatové pomůcky; Polyxena of Lobkowicz; renaissance; woman; aristocracy; Pernstein; Rosenberg; Lobkowicz; Kratochvíle chateau; relief; haptic model; compensatory tictile aids