K typům příjmení v Českých Budějovicích - Koptyšová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Téma této diplomové práce spadá do oblasti onomastické, úžeji do její podoblasti, antroponomastiky, jež zkoumá vznik, tvoření, rozšíření a povahu osobních jmen. V této práci, kterou jsem rozdělila na dvě části, se budu zabývat typy příjmení v Českých Budějovicích. První část teoretická stručně seznamuje s vývojem příjmení od počátku jejich vzniku, druhá praktická, resp. výzkumná část se věnuje konkrétnějšímu členění v rámci Českých Budějovic. Součástí praktické části je také přehledné třídění příjmení do několika skupin podle různých kritérií, přičemž na konci práce je v abecedním řazení uvedený rejstřík příjmení s příslušnými stránkami jejich výskytu v této diplomové práci.
To the Surname in České Budějovice
Keywords: Příjmení; vývoj příjmení; frekvence příjmení; původ českých příjmení; německá příjmení; třídění příjmení; Surname; development of surnames; frequency of surnames; origin of Czech surnames; German surnames; assortment of surnames