Morfologická adaptace anglicismů v češtině a španělštině z prostředí online video her. - Duda, Jan (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem naší práce je přiblížit morfologickou adaptaci anglicismů v prostředí on-line videoher ve španělském a českém jazyce prostřednictvím analýzy písemné komunikace španělsky a česky mluvících hráčů on-line videoher. Práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a aplikační. Teoretická část obsahuje definici on-line videoher a jejich prostředí, jazyka hráčů videoher a jejich komunikaci. Rovněž obsahuje definici anglicismů a jejich adaptace se zaměřením na adaptaci morfologickou a morfologické charakteristiky češtiny a španělštiny s ohledem na kategorie substantiv, zkratek a sloves. V aplikační části se zaměříme na morfologické adaptace anglicismů z prostředí on-line videoher prostřednictvím internetové stránky twitch.tv a korpusů Araneum Bohemicum Maius a Araneum Hispanicum Maius. Součástí této diplomové práce je rovněž resumé ve španělském jazyce.
Morphological adaptation of anglicisms in Czech and Spanish from online video games.
Keywords: anglicismy; morfologická adaptace; jazyk online videoher; anglicisms; morphological adaptation; language of online video games