Analýza obsahu a kvality organické hmoty ve vybraných půdních vzorcích - Sládková, Jana (Jihočeská univerzita, 2021)
Hodnocení množství i kvality půdní organické hmoty prochází neustálým vývojem. Vznikají nové metody, které mohou, ale také nemusí najít uplatnění v praxi. Di-plomová práce je zaměřena na hodnocení množství a kvality půdní organické hmoty prostřednictvím různých metod, aby následně mohlo dojít k jejich porovnání. Mezi tzv. "klasické" metody jsou v této práci zařazeny obsah celkového organického uh-líku, obsah uhlíku huminových kyselin a fulvokyselin a poměr CHK : CFK. Za metody "nové" jsou v práci považovány obsah uhlíku primární půdní organické hmoty (CPPOH), uhlík stabilních organických frakcí (CSOF), rychlostní konstanta k oxidace primární půdní organické hmoty a stanovení kationtové výměnné kapacity T dle Sandhoffa. Analyzované vzorky byly odebrány z trvalých travních porostů v okolí obce Třísov (okres Český Krumlov) tak, aby každý pocházel z jiného půdního typu (luvizem, pseudoglej a glej). Po vyhodnocení provedených analýz bylo zjištěno, že jak "klasickými", tak "novými" metodami hodnocení množství půdní organické hmoty bude dosaženo velmi podobných výsledků. Ve všech případech zde byl nejkladněji hodnocen půdní typ luvizem. U hodnocení kvality půdní organické hmoty je obtížné porovnávat nové a klasické metody, vzhledem k tomu, že klasickými metodami nelze stanovit kvalitu nezhumifikované organické hmoty. "Nová" metoda rozlišuje tzv. primární půdní organickou hmotu a humus.
Analysis of content and quality of organic matter in selected soil samples
Keywords: humus; kvalita; metody; obsah; půdní organická hmota; humus; quality; approaches; content; soil organic matter