Projev certifikované a farmářské sadby brambor - Troppová, Halka (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit projev certifikované a farmářské sadby brambor odrůd Red Anna a Monika. Hodnocen byl počet vzešlých rostlin, výnos hlíz,, průměrný počet hlíz pod trsem, průměrná hmotnost hlíz pod trsem, průměrná hmotnost 1 hlízy a škrobnatost. Pokus byl založen v roce 2013 na soukromé farmě Ing. Tomáše Dušičky v Plasích. K pokusu byly použity odrůdy Monika a Red Anna, se kterými jsou v této lokalitě dobré zkušenosti. Uznaná sadba byla použita ve stupni množení C2, farmářská sadba byla získána na stejném stanovišti. Hlízy byly 5.5.2013 vysazeny dvouřádkovým sazečem o rozteči řádků 75 cm a vzdálenosti jednotlivých hlíz 25 cm. Ve vysazených řádcích polního pokusu byly vyznačeny parcelky o výměře 10 m2 na jedno opakování, což předpokládá 45 vzešlých trsů na parcelce. Sklizeň pokusných parcelek byla provedena ručně, a to od 15.9.2013 do 17.9.2013. Každý trs byl jednotlivě vykopán, spočítán celkový počet hlíz pod trsem, a celý trs zvážen. Hlízy byly roztřízeny podle velikosti pomocí síta s průměry ok 40 mm na hlízy pod a nad 40 mm a obě kategorie byly zváženy. Z dosažených výsledků vyplývá, že v prvním roce použití vlastní, farmářské sadby se nemusí výrazně projevit na výnosu a obsahu škrobu. V případě farmářské sadby odrůdy Monika došlo dokonce ke dvanáctiprocentnímu zvýšení výnosu a lehce vyššímu výnosu konzumních hlíz.
The manifestation of certified and farm seed potato
Keywords: brambory; certifikovaná sadba; farmářská sadba; výnos; potatoes; certified seed; farm seed; yield