Postoj zaměstnanců pohostinských zařízení k problematice pasivního kouření ? informovanost, zdravotní vlivy, regulace - Brabencová, Věra (Jihočeská univerzita, 2011)
Pro zpracování diplomové práce jsem si vybrala téma ?Postoj zaměstnanců pohostinských zařízení k problematice pasivního kouření ? informovanost, zdravotní vlivy, regulace?. S kouřením spojené nemoci a úmrtí představují nejdůležitější problém veřejného zdravotnictví ve většině zemí, kde je kouření běžné. Riziko zdravotního poškození vlivem tabákového kouře není omezeno pouze na kuřáky, ale jsou mu vystaveni i ti, kteří vdechují kouř nedobrovolně ? pasivní kuřáci. Cílem této práce bylo zmapování problematiky a vlivu pasivního kouření v prostředí pohostinských zařízení v Českých Budějovicích. K naplnění tohoto cíle bylo využito kvantitativního i kvalitativního přístupu k šetření. Pro kvantitativní výzkum metodou dotazníkového šetření byly stanoveny tři hypotézy: ?Není významný rozdíl mezi informovaností o problematice účinků pasivního kouření mezi zaměstnanci kuřáckých a nekuřáckých zařízení?, ?Motivace podniků k setrvání u kuřáckého konceptu je primárně obava ze ztráty klientely?, ?Pracovníci - kuřáci začali kouřit vlivem práce v kuřáckém pracovním provozu?. První dvě hypotézy byly potvrzeny, třetí hypotéza potvrzena nebyla. Kvalitativní výzkum využíval technik strukturovaného rozhovoru. Pro tuto část výzkumu byly stanoveny dvě výzkumné otázky. První se týkala informovanosti zaměstnanců o problematice pasivního kouření, druhá se zaměřila na to, zda je motivačním faktorem restauračního zařízení k prohlášení se za nekuřácký podnik starost o zdraví zaměstnanců. Po úspěšném provedení a vyhodnocení výzkumu byl stanovený cíl naplněn. Při tvorbě této práce jsem získala mnoho nových poznatků a myslím si, že by mohla být přínosem i pro praxi a sloužit jako výukový a informační materiál. Především proto, že stručně a jasně shrnuje základní poznatky o pasivním kouření a upozorňuje na aktuálnost a závažnost problematiky pasivního kouření nejen v prostředí pohostinských zařízení. Diplomová práce může být dále využita k publikaci výsledků výzkumu s cílem přispět ke zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců pohostinských zařízení upozorněním na škodlivost pasivního kouření, která je často podceňována a přehlížena.
Staffs attitude to problems of passive smoking - knowledge, health impact, regulation
Keywords: Informovanost; kouření; pasivní kouření; pohostinské zařízení; regulace; tabákový kouř; zdravotní vlivy; Awareness; Smoking; Passive Smoking; Pubs and Restaurants; Regulation; Tobacco Smoke; Health Influences