Jídelníček nemocných s ulcerózní kolitidou - Kořínková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce pojednává o ulcerózní kolitidě a vlivu onemocnění na dietu pacienta. Cílem bakalářské práce je zmapovat složení jídelníčku nemocných s ulcerózní kolitidou. Stanoveny jsou výzkumné otázky: "Jak dodržují pacienti zásady správného stravování u tohoto onemocnění?", "Jakým potravinám se pacienti nejčastěji vyhýbají?" a "Jaké mají vybraní pacienti zkušenosti s nutričním terapeutem?". Bakalářská práce nejprve shrnuje teoretické znalosti ohledně současného stavu, výskytu, diagnostice, příčinách vzniku a průběhu onemocnění. Další kapitoly se zabývají projevy ulcerózní kolitidy, které nejsou jen věcí zažívacího traktu. Následují části o mimostřevních komplikacích, které s onemocněním souvisí a o stavu výživy pacientů. V neposlední řadě je v práci popisován dietní režim u pacientů. K dosažení cíle je zvolen kvantitativní i kvalitativní výzkum. Kvantitativní výzkum je proveden formou dotazníků, které byly rozdány pacientům klinického centra ISCARE I.V.F. a.s., které je pod vedením přednosty Prof. MUDr. Milana Lukáše, CSc. Výsledky dotazníků jsou zpracovány ve formě grafů. Kvalitativní výzkumu je uskutečněn pomocí záznamového archu, do kterého vybraní respondenti zapisovali dvoutýdenní jídelníček. Ten byl následně zhodnocen v programu Nutriservis. Výsledky šetření byly porovnány s doporučeními a interpretovány formou tabulek a prostého textu. Pro porovnání byl také vypracován obecný vzorový jídelníček pro období remise. Výsledky výzkumu ukázaly, že pacienti mají v celku stereotypní stravovací návyky. Potvrzeny tak byly obecně známé skutečnosti. Nemocní se nejčastěji vyhýbají konzumaci mléčných výrobků, celozrnného pečiva a luštěnin. Nedostatečná byla konzumace zeleniny, ovoce a ryb. Pacienti mají malé povědomí o roli nutričního terapeuta, většina respondentů s nimi nemá žádné osobní zkušenosti. Rady ohledně stravování hledají na internetu, kde některá neověřená doporučení mohou jedince ohrozit vznikem malnutrice, hypovitaminózy či karence stopových prvků. Pacienti s ulcerózní kolitidou ve stadiu remise by však měli dodržovat běžnou racionální dietu s ohledem na individuální nesnášenlivost potravin.
Diet of patients with ulcerative colitis
Keywords: ulcerózní kolitida; racionální strava; jídelníček; dotazník; Nutriservis; ulcerative colitis; rational diet; diet; questionnaire; Nutriservis