Potřeby pacientů podstupujících dialyzační léčbu - Hornová, Klára (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce je zaměřena na pacienty s chronickým onemocněním ledvin. V teoretické práci byly shrnuty základní informace o selhání ledvin což je stav, při kterém ledviny přestanou z těla vylučovat odpadní látky, a o možných léčebných metodách tohoto onemocnění, kterými jsou zejména hemodialýza, dále pak peritoneální dialýza a transplantace. Nejdůležitější je ovšem co nejdříve onemocnění diagnostikovat a zahájit tak včas možnou léčbu. Dále jsme se v této části zabývali fyziologickými, psychickými a sociálními potřebami. Je nezbytné, aby ošetřovatelský personál znal všechny potřeby pacientů. Jestliže pacient v některé z oblasti potřeb strádá, může se to projevit na jeho fyzické, psychické i sociální stránce. Na druhou stranu, pokud jsou všechny pacientovy potřeby uspokojeny, cítí se klidně a vyrovnaně. Pokud pochopíme všechny pacientovy potřeby, můžeme se lépe orientovat v problematice daného onemocnění a zvýšit tak kvalitu ošetřovatelské péče. V praktické části bakalářské práce jsme se zabývali kvalitativním výzkumem potřeb pacientů. Našimi cíli bylo zjistit, jaké potřeby mají pacienti během dialyzačního ošetření a jaké potřeby mají v osobním životě. Na základě těchto cílů byly vytvořeny polostrukturované rozhovory, které nám pomohly zmapovat potřeby a omezení dialyzovaných pacientů. Rozhovory byly uskutečněny s devíti pacienty, kteří podstupují hemodialyzační léčbu. Z našeho výzkumu plyne, že nejdůležitější je pro pacienty uspokojení potřeby být bez bolesti, potřeby spánku a odpočinku a potřeby tekutin. Neméně důležitou je pro pacienty také psychická podpora. Neuspokojení těchto potřeb, může vést až k frustraci či deprivaci nemocného. Naopak uspokojení potřeb člověka pozitivně motivuje a dodává mu pocit spokojenosti. Tato práce by mohla pomoci pacientů, kteří mají nově diagnostikované chronické onemocnění ledvin i pacientům, kteří již jsou v dialyzačním programu, k získání nových informací. Dále může práce sloužit studentům i již vystudovaným sestrám, k lepšímu pochopení problematiky tohoto onemocnění a nejdůležitějších potřeb i omezení dialyzovaných pacientů.
The needs of patients undergoing dialysis treatment
Keywords: selhání ledvin; hemodialýza; peritoneální dialýza; transplantace; potřeba; pacient; ošetřovatelská péče; kidney failure; hemodialysis; peritoneal dialysis; transplantation; need; patient; nursing care