Rekonexe magnetického pole a její důsledky v plazmové astrofyzice - Pokorný, Jan (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem předkládané bakalářské práce je popis jevu zvaného rekonexe magnetického pole. V první části je pozornost věnována teorii související s plazmatem a magnetickým polem. Další části jsou věnovány chování plazmatu v magnetických polích. Poté je pozornost zaměřena na samotný jev rekonexe magnetického pole a její modely. Dále jsou popsány vlivy tohoto jevu na procesy probíhající v astrofyzikálním plazmatu, a zejména pak na mechanizmy rekonexe magnetického pole na Slunci a v naší Galaxii. Poslední část je věnována teoretickému výzkumu možnosti spuštění rekonexe magnetického pole pomocí oscilací a vln v plazmatu a procesu opačnému tj. rekonexi magnetického pole jako procesu generujícího vlny v plazmatu.
Reconnection of magnetic field and consequences in plasma astrophysics
Keywords: rekonexe; plazma; magnetické pole; rekonexe magnetického pole; reconnection; plasma; magnetic field; reconnection of magnetic field