Holdování panství Třeboň knížeti Ferdinandovi ze Schwarzenberku roku 1683 - Juhaňáková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Předmětem zájmu předložené bakalářské práce je rituál holdování knížeti Ferdinandovi ze Schwarzenberku v roce 1683. Práce přibližuje raně novověký rituál prostřednictvím metodologické koncepce symbolické komunikace, jejíž teoretická východiska zpracovala Barbara Stollberg-Rilinger. Rituál holdování je zde chápán jako prostor symbolické komunikace, v němž se odrážela dobová společenská hierarchie a prezentace raně novověké společnosti. Úvodní část práce představuje přípravy, které vedly k uskutečnění tohoto slavnostního aktu. V další části je interpretován rituál holdování panství Třeboň a následně porovnán v kontextu s jinými rituály holdování. Nakonec práce pohlíží na symbolickou prezentaci aktérů rituálu holdování třeboňského holdování.
The Homage Ritual of the Manor Třeboň to the Prince Ferdinand of Schwarzenberg in 1683
Keywords: holdování; panství Třeboň; Ferdinand ze Schwarzenberku; symbolická komunikace; homage; manor Třeboň; Ferdinand of Schwarzenberg; Symbolic communication