Integrace vietnamské komunity v Českých Budějovicích - Káplová, Dana (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce bylo zmapovat prostřednictvím kvalitativního výzkumu zkušenosti s integrací do společnosti u vybrané skupiny vietnamských obyvatel Českých Budějovic, a zjistit, zda se v Českých Budějovicích setkali s nějakou formou rasismu, diskriminace nebo xenofobie. Teoretická část předkládá a popisuje situaci vietnamské komunity v České republice. Obecně seznamuje s problémy vietnamské komunity ve většinové společnosti. Praktická část je zaměřena na jednotlivce příslušné vietnamské komunity v Českých Budějovicích. Výzkum je proveden pomocí kvalitativní výzkumné strategie a při rozhovorech je použita technika fenomenologického rozhovoru s respondenty výběrového souboru. Cílem bylo zjistit, s jakými problémy se setkávají příslušníci vietnamské komunity v procesu integrace do majoritní společnosti v Českých Budějovicích. Předpokládané využití v praxi je vytvoření informačního dokumentu o tomto tématu pro potřeby sociální práce s komunitou ve městě.
The integration of Vietnamese comunity in České Budějovice
Keywords: xenofobie; rasisimus; diskriminace; majoritní společnost; Vietnamská komunita; xenophobia; rasisimus; discrimination; The majority society; The Vietnamese community