Využití kvantitativních metod pro hodnocení produktů životního pojištění - Kulasová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce s názvem Využití kvantitativních metod pro hodnocení produktů životního pojištění je vybrat nejvýhodnější nabídku pojištění pro zvoleného klienta. Teoretická část obsahuje základní pojmy z oblasti pojišťovnictví, které nám pomohou k lepší orientaci v pojistných smlouvách. Dále jsou zde vysvětleny základní metody vícekriteriálního hodnocení variant. V praktické části je pro vybraného klienta vypracováno šest nabídek na životní pojištění od různých pojišťoven. Klient si zvolil devatenáct kritérií, podle kterých byly nabídky hodnoceny. Pomocí metody pořadí, metody bodovací, Fullerovy metody a metody postupného rozvrhu vah byly jednotlivým kritériím přiděleny váhy. Poté bylo stanoveno pořadí jednotlivých variant. K tomu byly využity metoda pořadí, metoda bodovací, metoda váženého součtu a TOPSIS. Na základě výsledků kvantitativních metod jsme seřadili nabídky životního pojištění od nejlepšího po nejhorší. Pro vybraného klienta je nejvýhodnější nabídka životního pojištění Bella Vita od pojišťovny Generali. Hlavním důvodem je vysoká kapitálová hodnota, bezeškodní bonus, pojistné plnění v případě smrti následkem dopravní nehody a vysoké plnění v případě hospitalizace následkem úrazu. Avšak i nabídka FLEXI životního pojištění od Pojišťovny České spořitelny a životní pojištění RYTMUS od Allianz dosahují výborných výsledků a při užití rozdílných vah se umístily na předních pozicích.
Utilization of quantitative methods for evaluation of products of life insurance
Keywords: životní pojištění; pojišťovny; kvantitativní metody; vícekriteriální rozhodování; life insurance; insurance companies; quantitative methods; multiple criteria decision-making