Využití odpadního tepla z bioplynových stanic - Zajíc, Pavel (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá problematikou využití odpadního tepla, které vzniká při spalování bioplynu v kogeneračních jednotkách. Využití zbytkového tepla umožňuje výrazně zvýšit energetickou efektivnost stávajících a budovaných bioplynových stanic. Na příkladu bioplynové stanice Třeboň je popsána technická a ekonomická analýza řešení fyzického oddělení výroby a využití bioplynu v místě spotřeby tepla. Tento případ kde vyrobený bioplyn je dopravován nově vybudovaným plynovodem do místa spotřeby tepla je jedním z perspektivních řešení pro využití disponibilního tepla z bioplynových stanic.
The intilization of waste heat from biogas plants
Keywords: bioplynová stanice; typy bioplynových stanic; bioplyn; ekonomické hledisko; odpadní teplo; ekonomická analýza; energetická efektivnost; biogas stations; types of biogas stations; biogas; economic point of view; waste heat; economic analysis; energetic efficiency